Jelling kirke

Profilbillede
Carina Vessel

Hvis du kender til Jelling by, kender du sikkert også til Jelling kirke. En flot kirke indeholdende en masse historie for slet ikke, at snakke om de store grønne områder som den er omkranset af. 

Det var Harald Blåtand der i sin tid, besluttede at der skulle opføres en trækirke i byen, og som man måske kan ane udfra opbygningen, er kirken og gravkammeret opført som et samlet hele. Trækirken og dens efterfølgere endte til stor ulykke for byen, med at brænde ned, indtil den nuværende kirke blev opført. 

Den nuværende Jelling Kirke ligger derfor ikke blot oven på de tidlige trækirker, men også ovenpå Gorm Den Gamles jordiske rester. Jelling kirke er dermed endnu engang, blevet en kongegravskirke, som Harald Blåtand oprindeligt ønskede det.

Helhed og samling

Går man indenfor i Jelling Kirke, vil man hurtigt kunne se, at der i gulvet er indlagt et kors. Placeringen af korset og dets arme er dog ikke helt tilfældigt idet, at de vender mod alter, prædikestol og døbefont. 

Dette skal vise sig som et på dåb, nadver og ordet, ligesom den ubrudte linie føre tankerne hen på evigheden. Dertil kommer at der i den sorte granit er implementeret et lille stykke sterling sølv, som markering på hvor Gorms Den Gamles Jordiske Rester lå. 

Jelling Kirke er som man nok kan fornemme, en kirke med en helt speciel og meget spændende historie. 

Kilde: Redaktionen